У Техничкој школи је 23.05.2016.године у 12.30 часова одржана радионица на тему „Мере заштите на друштвеним мрежама“. 

У организацији и презентацији радионице учествовали су чланови Тима за заштиту ученика од насиља, злостављања и занемаривања, руководилац Тима Далида Мусић Авдић, педагог школе Стана Матовић Цупара и Алија Мујагић. Активно учешће у радионици су узели остали наставници чланови Тима, родитељи (чланови Савета родитеља) и ученици (чланови Ученичког парламента).

Циљеви радионице су разумевање мера предострожности на друштвеним мрежама и упознавање са начинима примене мера техничке заштите на друштвеним мрежама.

Кроз активности у оквиру радионице дискутовало се о облицима дигиталног и сексуалног насиља, о негативним искуствима на друштвеним мрежама, као и о мерама предострожности, ризицима и мерама техничке заштите.

Представљени су и резултати истраживања спороведеног крајем 2012. године у организацији Министарства просвете, науке и технолошког развоја, УНИЦЕФ-а и компаније Теленор, у оквиру пројекта „Зауставимо дигитално насиље“.  Ово истраживање о коришћењу дигиталне технологије, ризицима и дигиталном насиљу је спроведено међу ученицима основних и средњих школа из Србије, а учествовало је 3786 ученика и ученица, 3078 родитеља  и 1379 наставника.

На основу повратних информација добијених од учесника на крају, закључено је да је радионица била јако корисна, нарочито за родитеље који су, како и сами кажу, најмање у додиру са друштвеним мрежама. Учесници су истакли да је потребно још радионица оваквог типа како би се свест о дигиталном насиљу и опасностима које вребају са интернета проширила.

Материјале коришћене за радионицу можете преузети овде и овде.